marți, 26 august 2008

Istoria bibliotecilor din Romania

In revista BBF a aparut anul acesta «Coup d’œil sur l’histoire des bibliothèques de Bucarest» de Florin Rotaru .
O lectura interesanta, chiar daca nu inteleg obsesia romanilor sa inceapa orice lucrare de la daci si romani si sa-i consacre si un spatiu prea mare acestei perioade.
Iar restul Romaniei unde e? Stergem cu buretele istoria Transilvaniei etc. doar pentru ca nu ne place ce ar trebui sa scriem? Vorbeste istoricul din mine....

Pe total o lectura interesanta pentru mine. Am aflat lucrui noi.

Interesant ar fi de citit si de comparat cu articolele despre bibliotecile din Bulgaria, din acelasi numar al BBF, al caror subiecte sunt orientate mai mult spre prezent si viitor, decat spre trecut.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte buna observatia ta in legatura cu unde cade accentul atunci cand se vorbeste despre bibliotecile din Romania, spre deosebire de bibliotecile din Bulgaria.

Pentru una dintre clasele de anul trecut am scris un paper facand o comparatie intre caminele culturale de la noi si chitalishtele de la Bulgari, ambele centre culturale care gazduiesc bibliotecile de la sate. In vreme ce Chitalishtele s-au organizat in retea nationala si au accesat deja fonduri pentru a ii ajuta pe oamenis sa se informeze, sa isi continue educatia...ce s-a intamplat cu caminele noastre culturale? Cui i pasa de viitorul lor? Din pacare observatia ta este foarte actuala!

Mihaela spunea...

Nu m-am gandit niciodata pana la comentariul tau, ce s-a intamplat in Romania cu bibliotecile de la sate. Mai exista oare?

Anonim spunea...

Exista si unele isi fac chiar bine treaba. Vezi: Biblioteca la sat
Chiar si la concursul de participare comunitara numarul bibliotecilor de la sat care au trimis proiecte este destul de mare...Ca peste tot insa, omul sfinteste locul si daca nu e interesat nimeni sa ii ajute pe bibliotecarii acestia si prefera sa se uite mereu spre trecut...

Bookmark and Share

FEEDJIT Live Traffic Map